Over mezelf

Ik ben in 1960 geboren in het Zeeuwse dorp Oost-Souburg, waar ik mijn hele jeugd heb gewoond. Omdat ik van taal hield en ook van boeken, besloot ik na de middelbare school Engels te gaan studeren. Tijdens mijn studie werkte ik in een bibliotheek en daarna ben ik 34 jaar leraar Engels geweest. Sinds 1990 ben ik ook vertaler en vertaal ik voor verschillende bedrijven, instellingen en organisaties, waaronder de Europese Unie. In 1994 schreef ik mijn eerste kinderboek.
Ik woon samen met mijn vrouw Karin in Middelburg.


Boekvertalingen

Ik heb diverse boeken vertaald, waaronder reisverhalen, korte verhalen van Frederick Marryat, Jack London, John Masefield en C.S. Forester en een jeugdroman van Rosemary Sutcliff (Roodgevlamde zijde - Uitgeverij Altamira, 1992). In 2003 werkte ik als vertaler mee aan de Grote Atlas van Nederlands Oost-IndiŽ (Asia Maior/KNAG, 2003) en in 2007 verscheen Theo Voorzaat |De Illusie (Uitgeverij den Boer/de Ruiter, 2007), een boek over de schilder Theo Voorzaat, waarvoor ik de Engelse vertaling heb verzorgd.Schrijver

Toen ik een aantal verhalen van anderen in het Nederlands had vertaald, kreeg ik zin om zelf eens een verhaal te schrijven. Het resultaat was Marlou en de reuzenpier, dat in 1994 bij Meulenhoff verscheen.

Het schrijven beviel me zo goed dat ik er niet meer mee gestopt ben. In 1998 verscheen de jeugdroman Vleder (10+) bij Standaard Uitgeverij in Antwerpen, waar een jaar later ook mijn derde boek, De Microbot (10+), verscheen. Uitgeverij Van Goor/Prometheus gaf in 2001 Hersenspinsels (10+) uit en in 2003 De schaduw (12+). In datzelfde jaar verscheen bij Van Goor ook In het bos, een verhalenbundel ter gelegenheid van de kinderboekenweek, waarin mijn verhaal 'Diep onder de grond' is opgenomen. In augustus 2004 verscheen bij dezelfde uitgeverij Kaalkop en Gifkikker (12+).

In 2006 is er van Marlou en de reuzenpier een nieuwe druk uitgekomen met nieuwe tekeningen van Julius Ros en in 2010 verscheen bij uitgeverij De Vier Windstreken Rombertus, de rode reiger (6+).

In mijn verhalen probeer ik vooral de wereld door een andere bril te bekijken. Hoe zou het leven eruit zien als je onsterfelijk was of als je in het hoofd van een hond of een vleermuis terecht zou komen? Hoe zou het zijn om de baas van de hele wereld te zijn en zouden er veel mensen bestaan die dat echt willen? En als je een microscopisch klein robotje had dat je in iemands hoofd kon stoppen, wat zou je daar dan allemaal mee kunnen doen?Lezer

Behalve schrijver en vertaler ben ik natuurlijk ook een lezer. Ik vind lezen vele malen leuker dan naar een film kijken. In een film is alles al voor je bedacht.

Enkele van mijn favoriete boeken zijn Nachtverhaal van Paul Biegel, Bavianenkoning van Anton Quintana, Langzaam, zo snel als ze konden (Toon Tellegen), Het grote gebeuren (Belcampo), Reis naar het middelpunt der aarde (Jules Verne) en De gedaanteverwisseling (Franz Kafka). Ook lees ik graag boeken van Margaret Atwood, Graham Greene, Ursula Le Guin, Philip Roth, Kurt Vonnegut en nog veel meer schrijvers.

Interview PZC 26 februari 1998

Interview PCZ 15 oktober 2003

Terug naar de beginpagina